Grad NOVSKA Službene stranice

Kultura

Povijest kulture u Novskoj

Razvoj kulture u Novskoj, kao i potreba stanovništva za  kulturnim sadržajima, potaknut je početkom 20. stoljeća kada Novska postaje kotarsko mjesto unutar Požeške županije. Već krajem 19. stoljeća Novska ima Hrvatsko pjevačko i tamburaško društvo „Šubić“ i gradsku čitaonicu koja se spominje u „Izvještaju Matice hrvatske za 1876.godinu.  Središte Novske tada već ima sve potrebne gradske institucije i službe u objektima javne namjene koji su reprezentativni i građeni planski od sredine 18. stoljeća. Krajem 19. stoljeća u Novskoj je sagrađen hotel „Knopp“, otmjeno mjesto i najveće okupljalište lokalne inteligencije i dobrostojećih Novljana. S prenoćištem, restoranima i vrtnim stolovima, hotel je bio mjesto gdje su gostovale glumačke družine, priređivale se zabave, kabareti i druge kulturne priredbe.

Početkom 50-ih godina prošlog stoljeća, 1951. godine, osnovana je prva samostalna knjižnica i čitaonica u Novskoj – „Narodna knjižnica i čitaonica“.  „Radničko sveučilište“ u Novskoj, osnovano 1960. godine, koje 1963.godine mijenja naziv u „Narodno sveučilište Novska“ postaje ishodište kulturnog života Novske u  okrilju kojeg djeluje knjižnica, kino, muzej, izdavačka djelatnost i obrazovanje odraslih. Tadašnjoj  kulturnoj sceni pridonosi i djelovanje više kulturno-umjetničkih društava.

Imena značajna za nacionalnu kulturu, koja su rođenjem ili stvaralačkim radom vezana uz Novsku supjesnik Ante Jagar,  povjesničar i ilirac Luka Ilić Oriovčanin, povjesničar i muzeolog Đuro Szabo,  teatrolog Slavko Batušić,  filmski režiser Vladimir Tadej i Nedeljko Dragić.

Popis novljanskih ustanova u kulturi

  1. Pučko otvoreno učilište Novska
  2. Gradska knjižnica i čitaonica Ante Jagar Novska

Popis novljanskih udruga u kulturi

  1. KUD „Šubić“ Novska
  2. KUD „Brest“ Brestača
  3. KUD „Kolo“ Stari Grabovac
  4. KUD „Bročice“ Bročice

  1. KUD "Paklenica" Paklenica
  2. KUD "Javor" Jazavica-Voćarica-Roždanik
  3. Udruga žena „ISKRA“ Novska
  4. Klapa „Ogrc“ Novska
  5. Udruga za poticanje športskih aktivnosti i komunikacijske kreativnosti „Ogrc“Novska
  6. Matica hrvatska ogranak Novska
  7. Hrvatsko filatelističko-numizmatičko društvo „Novska `94“
  8. „Novljanske mažoretkinje“
  9. "DLAN" - Društvo likovnih autora Novske