Grad NOVSKA Službene stranice

10. Dani KUD-a „Lipa“ Lipovljani

10. Dani KUD-a „Lipa“ Lipovljani

Mjesec lipanj u znaku je obilježavanja Dana  KUD-a  "Lipa" Lipovljani, ove godine 10. jubilarni dani održani su u subotu, 27. lipnja pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Turističke zajednice Lipovljani. 


U svečanom programu nastupilo je nekoliko kulturno-umjetničkih društava među kojima  "Moslavina" Kutina, Banova Jaruga, "Graničar" iz Stupničkih kuta i Folklorni ansambl "Petkov breg" kao i domaćin KUD Lipa. 


Manifestacija je započela mimohodom kulturno-umjetničkih društava kroz središte Lipovljana do Društvenog doma gdje je održana središnja svečanost koju je otvorila predsjednica Općinskog vijeća Lipovljani Anka Doležal. Prigodnim riječima nazočnima se obratio i gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan koji je pohvalio domaćine na uspješnoj organizaciji sada već tradicionalnih "Dana  KUD-a Lipa" i zaželio puno uspjeha u radu uz želju da i dalje nastave njegovanje običaja i tradicije svoga kraja.

 
Program je vodila predsjednica društva Marica Tisaj koja je rekla da je ovo najstarije društvo na području Lipovljana osnovano 1921. godine,  čiji su simboli lipa i perunika koje imaju posebno značenje još iz doba starih vremena kada su lipe ispred kuće simbolizirale bogatstvo. Marica Tisaj zahvalila se društvima na odazivu, rekavši kako s nekima već dugi niz godina imaju prijateljsku suradnju i uzajamne nastupe. 


Publika je s oduševljenjem pratila nastupe društava, a posebno je oduševio nastup KUD-a „Graničar“ iz Stupničkih kuta koji su pripremili i koreografiju starih žetvenih običaja. 
Bila je to još jedna večer folklora, šarenilo nošnji i bogatstvo hrvatske kulturne baštine s kojom će ovo društvo nastaviti i u buduće, a s obzirom da mladi naraštaji rado dolaze učiti folklor i svirati tambure, pred KUD-om „Lipa“ je još puno nastupa,  novih koreografija i  zanimljivih manifestacija