Grad NOVSKA Službene stranice

3. Folklorni susreti „Javora“ i 1. Zapadno-slavonska kulenijada

3. Folklorni susreti „Javora“ i 1. Zapadno-slavonska kulenijada

Kulturno-umjetničko društvo „Javor“ Jazavica-Voćarica-Roždanik organiziralo je 3. „Folklorne susrete Javora“ i 1. „Zapadno-slavonsku kulenijadu“ koja je održana u subotu,  13. lipnja.

Program je započeo donošenjem kulenova u Društveni dom u  Voćarici gdje je eminentni ocjenjivački tim sa PTF-a iz Zagreba ocjenjivao uzorke kulenova. Voditeljica komisije bila je Nada Vahičić, a članovi komisije su bili Renata Petrović, Darko Vuković i Nives Marušić-Radovčić.

KUD-ovi su se okupili ispred doma u Jazavici, nakon čega su se obučeni u nošnje, u svečanoj povorci, s pet konjskih zaprega i pet jahača zaputili prema domu u Voćarici. Veliki broj ljudi okupio se na nastupu KUD-ova. S našeg područja nastupali su KUD „Šubić“, KUD „Društvo naša djeca osmijeh“ iz Rajića, te KUD „Javor“.

Iz okolnih gradova nastupali su KUD „Vesela šokadija“ iz Gudinaca, KUD Sv. Lovre iz Vrsa, KUD „Posavina“ Budaševo, te KUD „Zavičajno društvo Rama“ iz Pleternice.

Predsjednik KUD-a „Javor“ Zdravko Martinović rekao je kako se susreti svake godine održavaju u drugom naselju, prve godine održani su u Jazavici, prošle u Roždaniku, a ove godine u Voćarici. U svečanoj povorci sudjelovali su gradonačelnik Vlado Klasan i voditeljica TIC-a Milijana Dižep-Margetić koji su do doma u Voćarici stigli vozeći se u konjskoj zapregi. Gradonačelnik je izjavio kako je lijepo vidjeti entuzijazam i ljubav prema izvornim običajima, te je pozvao sve građane da dolaze na ovakve manifestacije i čuvaju stare običaje. Susrete su uveličali i mještani koji su ovim povodom u starinskom ruhu okitili svoje kuće i time dali svoj doprinos ovom događaju. 

Diplome za pripremu kulena dobili su:
Darko Marijanović sa osvojenih 68 bodova, Denis Gregorić sa osvojenih 65, 3 boda, Tomislav Filipović sa osvojena 62,3 boda, Goran Kovačević sa osvojena 62 boda, Pirc + Tumurdžija sa osvojenih 59, 7 bodova, te Mato Babić sa osvojenih 55, 3 boda. 

Broncu su osvojili:
OPG Nenad Medvedović sa osvojenih 70, 3 boda, Nikola Komljenović sa osvojenih 72, 7 bodova, Živko Kovačević sa osvojenih 76 bodova, te Željko Ivaštinović sa osvojenih 78, 3 bodova. 

Srebro su osvojili: 
Zdravko Babić sa osvojenih 80, 7 bodova, Stevo Marinković sa osvojenih 81, 7 bodova, OPG Monika Martinović sa osvojenih 82 boda, te Ivan Ivaštinović sa osvojenih 84, 3 boda. 

Zlato je osvojio Ivica Križanić sa osvojenih 90, 3 bodova. 

Na kulenijadi su sudjelovali i Tomica i prijatelji, Goran Iličić, Ivan Šnepreger, Željko Gašparović i Dominik Kovačević.