Grad NOVSKA Službene stranice

DLAN u Rešetarima

Treća  skupna izložba autora DLAN-a, Društva likovnih autora Novska otvorena  je 21. ožujka i trajat će do 31. A. D. u prostorima KLD Rešetari.   To je priča o suradnja s KLD Rešetari  i DLAN-a u kojoj se sa svojim radovima predstavilo 16 autora od 34 člana, koliko ih trenutno djeluje u Društvu, sa svoja 33 likovna rada. Autori su se predstavili slikama  različitog formata i  tehnika.
Formati slika su od 10 x 10 cm (minijatura) do približno 80 x 60 cm. Formati pojedinih slika nisu standardizirani, a manji broj su bez okvira, što nije umanjilo vrijednost izloženih radova.


Motivi su raznoliki, s obzirom na teme u kojima prevladavaju krajolici, gradski motivi, slavonski običaji, sela, vlak, puževi ( Viviparus Novskaensis), slavonska polja, animalistički kao konji i boškarin. Zastupljena je i mrtva priroda kao nezaobilazna kompozicija likovnog izričaja.
Tehnike likovnog izražavanja zastupljene su standardnim radovima ulja na platnu, akvarela, tempere, tehnika, olovka, karton i lesonit ploča, ugljen, reljefi, cvjetni kolaži, a posebno  osvježenje i iznenađenje radovi kojima su se predstavili novi autori, tj mlade snage kombiniranim tehnikama s novim pristupima u motivskoj tematici.
Različitost pristupa u obradi motiva glavna je odlika izloženih slika što je i obilježilo ovu izložbu.
Iako je zamjetna mješavina nekoliko pravaca, ipak možemo u većini večerašnje postave izložbe likovne radove razvrstati  u stilu hiperrealizma, realizma, naive, nadrealizma, poetskog realizma, simbolizma te stila koji je u posljednjih godina kod većine hrvatskih umjetnika poznat kao novi realizam, kojeg smo upoznali upravo kod nove generacije mladih autorica DLAN-a ( Matea Potočki, Andrea Bagarić, Matea Barešić).
Većina likovnih autora prepoznatljiva je široj likovnoj publici Grada Novske i široj okolici, koji su zadržali svoj stil, tehniku koje smo uočili i na prijašnjim samostalnim i skupnim izložbama u Gradu i šire ( Grgić, Žagar, Čorak, Malleg, Oljača). Naime, oni su prva generacija DLAN-a i ponovnim aktiviranjem potpora su novoj generaciji koja polako, ali  sigurno korača ka svom identitetu.Pogotovo stoga, što ih je još nekoliko u završnim godinama studija likovnih umjetnosti u zemlji i inozemstvu.                                             


Nažalost, autora koji se bave kamenom kao osnovnom materijalu  na ovoj izložbi još nemamo iako ih u Novskoj ima, ali se još nisu uključili u rad Društva. Bar, zasada. Nadamo se da će iduća izložba iznjedriti i člana Dlan-a koji će se predstaviti i ovim materijalom. Svi ovi radovi  određeni su životnom i radnom sredinom kao što su kuće, vizure gradskih ulica, građevine, djevojke u narodnim nošnjama novljanskog kraja, polja…
Lijepu večer i otvaranje izložbe su upotpunili Pjevačka skupina Slavča, i pjesnici Likovnog kruga 92 na čelu sa Snježanom Josipović koja je ujedno bila i moderator večeri. Domaćin, predsjednik KLD Rešetari Ivan De Villa uputio je riječi dobrodošlice autorima iz Novske i okupljenim mještanima, a  DLAN je predstavio predsjednik Žan Žafran. O autorima i njihovim djelima recenziju je napisao Miroslav Lovčanin, prof. Izložbu je otvorio dogradonačelnik Grada Novske Vedran Mihaljević riječima zahvale domaćinu i željom za što boljom suradnjom na kulturnom planu Rešetara i Novske.