Grad NOVSKA Službene stranice

Dodjeljene zahvalnice učenicima Srednje škole Novska povodom sudjelovanja na natjecanju Euroscola u Strasbourgu

Učenice trećeg razreda gimnazije Srednje škole Novska, osvojivši sjajno 2. mjesto na županijskom natjecanju u znanju o Europskoj uniji, omogućile su putovanje u Europski parlament u Strasbourg za 24 učenika škole. 

Projekt Europske unije pod nazivom „Euroscola“ omogućuje učenicima iz svih država članica da na jedan dan postanu zastupnici u Europskom parlamentu. Radni dan u Parlamentu bio je 13. Ožujka. Patricia Kujundžić i Doroteja Lukić predstavile su državu i grad govorom na tečnom engleskom jeziku, a Stephany Domitrović, koja je bila u slavonskoj narodnoj nošnji novljanskoga kraja, otpjevala je bećarac uz pratnju Matije Jugovića na tamburi i Jakova Hrme na gitari. Na osnovu ranije dobivenih tema, učenici su podijeljeni u šest skupina. Zajedno s ostalim učenicima iz Europe, raspravljalo se o temama vezanim uz Europsku uniju. U tom radu najviše se istaknula učenica Lana Matičević, koja je kasnije na plenarnoj sjednici bila druga predstavnica jedne od skupina. Na kraju dana igrao se „Eurogame“, igra s pitanjima iz opće kulture i glazbe u kojoj su sudjelovali i učenici i njihovi profesori. Profesorice Irena Dodigović Sovulj, Dijana Bogović Gulić, koja je u „Eurogameu“ proglašena najboljom od profesora, vrlo su ponosne na snalaženje i uspjehe učenika u Europskom parlamentu, saznajemo od učenice Donatelle Pauković.


Profesorica Dijana Bogović Gulić je izjavila da su učenici još jednom potvrdili svoju uspješnost, dostojno se predstavili i aktivno sudjelovali u svim raspravama na kojima su branili svoje stavove. Bili su svoji i na taj način zavrijedili pohvale svih prisutnih. Njihova mentorica Irena Dodigović Sovulj je rekl da je ponosna najviše na svijetu na svoje učenike te da je iza njih prekrasna avantura i neprocjenjivo iskustvo koje će svi pamtiti cijeli život. Također je istaknula da su učenici odradili radne zadatke bez greške, te u komunikaciji s drugima pokazali izuzetnu susretljivost, što ih je izdvojilo od ostalih. Pokazali su originalnost u nastupu prilikom predstavljanja, što je izazvalo ogromne simpatije ostalih sudionika i pohvale učenika i profesora iz ostalih zemalja. Dodala je da se nada kako će  takvih ili sličnih priča imati još, jer su uspomene koje su donijeli sa sobom s ovog putovanja najvrjedniji suvenir i ostaju trajno.


Povodom značajnog uspjeha u četvrtak, 26. ožujka u Srednjoj školi Novska ravnateljica škole Nikolina Fijačko Filipović podijelila je učenicima zahvalnice. Zahvalnice je također uručila i gradonačelniku Vladi Klasanu te Aniti Cink predstavnici tvrtke  Ante Mijić-Quercus koji su sufinancirali put i time znatno pomogli učenicima. Gradonačelnik grada Novske Vlado Klasan pozdravio je sve prisutne te je izjavio da mu je jako drago što je Grad Novska financijski pomogao da se ovaj put ostvari. Zahvalio se učenicima koje je pritom nazvao dikom i ponosom grada Novske i njihovim profesoricama što su na najbolji način promovirali grad i poželjevši puno sreće u novim postignućima u budućnosti.