Grad NOVSKA Službene stranice

Međužupanijski stručni skup školskih knjižničara u Novskoj

Međužupanijski stručni skup školskih knjižničara u Novskoj

Osnovna škola Novska bila je domaćin međužupanijskog stručnog skupa školskih knjižničara iz Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije, koji je održan u srijedu 1. srpnja.

Program je započeo nastupom  učenika Osnovne škole Novska, knjižnicu Osnovne škole  je predstavila voditeljica  Melisanda Masnica, rekavši  da knjižnica posjeduje preko osam tisuća knjiga i provodi neposredni odgojno-obrazovni rad.

Predstavljen je projekt „Starinske učionice“ o kojemu je govorila učiteljica Kristina Grdur koja je rekla kako je riječ o jednom vrlo zanimljivom projektu,  a o kojemu je snimljen i film.  Sudionici skupa su mogli poslušati još niz edukativnih predavanja o temama poput “Cjelovita kurikularna reforma”, o promjeni u obrazovnom sustavu Jadranke Groza, Zorke Renić i Josipa Strija. O izradi i evaluaciji školskog kurikuluma govorila je  Nataša Šporčić, OŠ Vladimira Vidrića Kutina, a o “Stereotipima i predrasudama” Hrvoje Mesić iz Graditeljsko geodetske škole Osijek  i “Priprema za sat izrade sažetka na satu biologije”, tema ovisnosti o čemu je govorila Mirjana  Milinović iz OŠ Rovišće.

Stručnom skupu nazočio je i gradonačelnik grada Novske Vlado Klasan koji je sudionike upoznao s nekim kulturnim programima koje Grad provodi navodeći  koliko se ulaže u kulturnu djelatnost. Primjer su i besplatne kazališne predstave, sve što „igra“ u zagrebačkim kazalištima dolazi i u Novsku samo se posjetiteljima nudi besplatan ulaz na predstave. Novska je postala regionalni centar u koji se dolazi svaki mjesec, a u posljednje vrijeme  i češće na kazališne predstave - naglasio  je gradonačelnik. Ujedno je istaknuo i dvije novljanske ustanove u kojima se provodi i najveći dio kulturno-edukativnih aktivnosti,  a to su Gradska knjižnica i čitaonica „Ante Jagar“  te Glazbena škola Novska, čije su prostore  sudionici skupa imali priliku obići i upoznati se s djelatnošću.

Na stručnom skupu govorilo se i o  ostalim  pitanjima  iz domene školstva,  a zaključak je da su knjižnice ne samo prostor u kojem se posuđuju  knjige već i multimedijalno središte svake škole.