Grad NOVSKA Službene stranice

Odigran Molierov "Škrtac" u Kino dvorani Novska

U Kino dvorani POU u Novskoj, 23. ožujka gostovalo je Kazalište Merlin sa izvedbom predstave pod nazivom Molierov "Škrtac". Glumačka postava su Ivan Horvat, Ana Merlin, Gordana Šimić i Ivan Bošnjak. Molierov  Škrtac – Merlinov Škrtac je komedija koja ismijava ljudske slabosti i mane, a škrtost je tema koju obrađuju pisci od antike do danas.

Priču o škrtom starcu koji pronalazi blago i opsjednuto ga skriva sumnjajući u sve oko sebe, proslavio je rimski komediograf Plaut u svojoj Aululariji. Njome je inspirirao jednog od najpoznatijih francuskih pisaca, Molièrea, ali i našeg Držića koji piše komediju Skup. Molièreova verzija donosi priču o starcu Harpagonu, gramzljivom i škrtom lihvaru, koji novac stavlja ispred sreće vlastite djece; sina Cleantea i kćeri Elise. Cleante je zaljubljen u siromašnu djevojku Marijanu koju Harpagon želi za sebe dok je sinu namijenio udovicu. I njegova kći Elise ima ljubavnih problema; zaljubljena je u Marijaninog brata Valerea, a otac je prisiljava da se uda za starog Anselma. Elise i Cleante uz pomoć Valerea i svojih vjernih slugu nastoje spriječiti nametnuta vjenčanja.

Kroz brojne zabune, obrate u radnji i duhovite dijaloge pratimo odnose među likovima sve do očekivanog happy-enda u kojem svatko dobiva ono što je htio. Siromašni Marijana i Valere otkrivaju da im je otac bogati Anselmo koji pristaje platiti dvostruku svadbu. Cleante ženi Marijanu, Elisa se udaje za Valerea, a Harpagon, neizlječivi škrtac, dobiva natrag svoje blago. Novljanska publika je sa oduševljenjem pljeskala na kraju predstave što je pokazatelj da postoji velika zainteresiranost za kulturna događanja u gradu Novskoj.