Grad NOVSKA Službene stranice

Održana kreativna uskršnja radionica

Održana kreativna uskršnja radionica

U srijedu, 25. ožujka Gradska knjižnica i čitaonica „Ante Jagar“ Novska u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Novske i Udrugom žena „Iskra“ organizirala je Tradicijsko oslikavanje pisanica.

Polaznici radionice mogli su naučiti kako ukrasiti jaje pomoću salvetne tehnike, bojanje akrilnim bojama, lijepljenje konca i vune na jaje od stiropora i ukrašavanje plastičnih jaja crtanjem različitih motiva i simbola. Predsjednica Udruge žena „Iskra“ Anđelka Kramarić tom prigodom izjavila je kako joj je jako drago što se već treću godinu za redom organizira ova kreativna radionica i što će polaznici u svojim uskršnjim košaricama imati jaja koja su oni sami ukrasili. Udruga žena KPD „Karpati“ iz Lipovljana polaznicima su prezentirale  kako ukrasiti jaje pomoću otopljenog voska.

Predstavnica  Marija Poljak izjavila je kako je ukrajinski narod od davnina ukrašavao pisanice s tehnikom voska. Dodala je kako postoje različiti simboli i motivi koji se mogu nacrtati, te da su tehniku crtanja voskom od svojih djedova zadržali i prenijeli mlađim generacijama koje su to prihvatile s oduševljenjem.

Voditeljica TIC-a Milijana Dižep-Margetić rekla je kako se uz Uskrs vežu simboli i običaji  koji variraju od zemlje do zemlje, ali da je svima zajedničko ukrašavanje pisanica koje su simbol života. „Radionica ovog tipa je prilika za sve građane da izraze kreativnost i maštovitost, te nam je ujedno cilj potaknuti suradnju između građana, roditelja, djece i udruga koje se bave očuvanjem tradicijskih običaja, te da se ta znanja prenesu na mlađe naraštaje.“ – dodala je voditeljica TIC-a Dižep-Margetić.