Grad NOVSKA Službene stranice

Prevelike obveze razlog su zatvaranja obrta

Prevelike obveze razlog su zatvaranja obrta

Redovna godišnja skupština Udruženja obrtnika Novska održana je u petak, 12. lipnja u novouređenom prostoru Doma obrtnika. Prigoda je to da se prezentira izvršenje planiranih obveza u prošloj, 2014. godini, te razmotri financijsko poslovanje Udruženja, a također da se podijele potvrde o položenim majstorskim ispitima. Tako je bilo i na ovogodišnjoj skupštini, kojom je predsjedao Željko Pugelnik, a u radu skupštine sudjelovao je i gradonačelnik Vlado Klasan.
Izvješće o radu Udruženja obrtnika Novska za 2014. godino podnio je Mario Baković, potpredsjednik i član Skupštine Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije. Naglasivši kako je plan za prošlu godinu u cijelosti ispunjen, apostrofirao je veoma dobru suradnju s jedinicama lokalne samouprave, prije svega Gradom Novska, te Srednjom školom Novska i Obrtničkom komorom Sisačko-moslavačke županije. Među ostalim Udruženje je redovito obavještavalo obrtnike o poticajnim mjerama koje dodjeljuje Županija i ministarstva, a radi se o bespovratnim poticajnim sredstvima, kao i o svim zakonskim promjenama u obrtništvu i pratećim zakonima. Organizirano je osposobljavanje za rad na siguran način sukladno Zakonu o zaštiti na radu, a posebno je istaknuto sudjelovanje na svim manifestacijama i izložbama na području Grada, Županije i šire.


U prošloj godini obrtnici su mogli koristiti poticajna sredstva kroz razne programe i projekte koje su ponudili kako Županija tako i Ministarstvo poduzetništva i obrta, primjerice projekt vezan uz umjetničke i tradicijske obrte, na koji su se javili brojni domaći obrtnici te ostvarili bespovratne poticaje.
"Iako stanje obrtništva u Novskoj nije dramatično kao u nekim dijelovima Županije, jer je broj registriranih obrta uglavnom na istoj brojci od tristotinjak, već niz godina upozoravamo na mogućnost zatvaranja obrtničkih radionica", istaknuo je Željko Pugelnik, predsjednik. "Razlozi za zatvaranje su prije svega financijska nedisciplina, nedostatak posla, neizdrživo opterećenje obrtnika porezima i doprinosima te drugim davanjima, te nelojalna konkurencija, odnosno rad "na crno". Sve su to problemi koji uvjetuju zatvaranje obrta, ali najveći problem su prevelike obveze", rekao je Pugelnik.


Obraćajući se skupštinarima gradonačelnik Vlado Klasan istaknuo je da su obrtnici "duša Grada", koji zapošljavaju oko 700 osoba, te su uz poljoprivredu i šumarstvo najvažniji segment gospodarstva. Navodeći projekte koji su u tijeku, odnosno čija realizacija započinje u skoro vrijeme, gradonačelnik Klasan naveo je primjere gdje bi se novljansko obrtništvo trebalo još više angažirati, primjerice projekt uređenja Novljanskog jezera, ali i početak gradnje gospodarskih objekata u Poslovnoj zoni, gdje će zasigurno biti posla za obrtničke radionice. Također, još je jednom upozorio na činjenicu da prostor Udruženja, odnosno Dom obrtnika treba osigurati na taj način da više ne prijeti opasnost od preuzimanja samog objekta od strane nekog drugog subjekta, a moguće rješenje je prepis Doma u vlasništvo Grada Novske s trajnim uživanjem za Udruženje obrtnika Novska.