Grad NOVSKA Službene stranice

Veleposlanik Ukrajine na otvorenju izložbe „Biser dnipropetrovske regije“ u Novskoj

Veleposlanik Ukrajine na otvorenju izložbe „Biser dnipropetrovske regije“ u Novskoj

Na inicijativu gradonačelnika grada Novske Vlade Klasana, a u dogovoru s njegovom ekscelencijom veleposlanikom Ukrajine u RH Oleksandrom Levčenkom, izložba „Biser dnipropetrovske regije“, koja je donedavno bila postavljena u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Lipovljanima, od četvrtka 14. svibnja dostupna je za razgledanje u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Ante Jagar“ Novska.

Bila je to prigoda da se neposredno prije otvorenja izložbe Veleposlanik Levčenko upozna i s gospodarskim stanjem u Novskoj. Tako su  Gradonačelnik i veleposlanik posjetili tvrtke „Metaflex“ i „Quercus“ na području grada Novske kako bi suradnju razvili, ne samo na području kulture, već i gospodarstva.

Direktorica tvrtke „Metaflex“ Nada Kolundžija je veleposlanika i gradonačelnika povela u obilazak tvrtke, te im je ukratko opisala djelatnosti kojima se bave, nadajući se daljnjoj suradnji.

Direktor tvrtke „Quercus“ Ante Mijić također ih je poveo u obilazak pogona gdje je veleposlanik mogao vidjeti proces proizvodnje do finalnog proizvoda.  Na izložbi su, osim gradonačelnika i veleposlanika, bili prisutni načelnik Općine Lipovljani Mario Ribar, predsjednik KPD „Karpati“ Ivan Semenjuk i ravnateljica GKČ Ante Jagar Darija Jež.

Njegova ekscelencija, veleposlanik Ukrajine u RH Oleksandr Levčenko svečano je otvorio izložbu pročitavši stihove Jurija Lisenka, svog zamjenika, koji zajedno sa svojom kćeri piše stihove na hrvatskom jeziku. „Ovo je korak dalje u našoj kulturnoj suradnji koju ćemo produbljavati i u drugim oblastima, zahvaljujem gradonačelniku što je prepoznao ovaj djelić ukrajinske kulture.“ – rekao je veleposlanik. „Petrokivski rospis“, odnosno Petrokivsko slikarstvo prepoznato je od strane UNESCO-a kao nematerijalno blago tradicijske kulturne baštine iz Dnipropetrovske regije Ukrajine.

Gradonačelnik Vlado Klasan izjavio je kako je ova izložba plod dugogodišnje suradnje, te dodao da se nada kako će se ta suradnja proširiti i na druge segmente. Članovi KPD „Karpati“ uveličali su svečano otvorenje izložbe izvedbama Ukrajinskih pjesama kojima su nam dočarali zajednički duh ukrajinskog naroda. Ovu izložbu posjetitelji su mogli pogledati u Zagrebu, Lipovljanima i Splitu, a sada imamo čast da je upriličena i u Novskoj, u GKČ „Ante Jagar“, gdje je građanima dostupna za razgledavanje sve do 25. svibnja 2015. godine.