FotogalerijaAdresarPitanja gradonačelnikuVažni dokumenti gradaPrijava kvarovaJavna nabavaJavna nabavaJavna nabavaProstorno planska dokumentacijaJavna nabavaPark prirode Lonjsko poljeNovljansko akademsko društvoDPU Tin Ujević i Zapad 1 Prethodna rasprava

30.03.2012

Otvoreno Eko etno selo "Strug" u Plesmu

U najzapadnijem naselju  Grada Novske  Plesm, svečano je otvoren jedan od najoriginalnijih  projekata u kontinentalnom  turizmu na našem području, seosko imanje u  vlasništvu Željka Mlinarevića. Projekt čija je vrijednost oko 3,5 milijuna kuna  financiran je sredstvima iz Programa   IPARD mjera 302 seoskog turizma , Ministarstva turizma , Sisačkomoslavačke županije i proračuna Grada Novske.
„ Prije pet  godina za vrijeme boravka  u Plesmu i u razgovoru s prijateljima  rodila se ideja  za osnivanje Eko etno sela. Danas je otvoren prvi dio projekta kojeg čine dva restorana, ribnjak, dvije staje, tri kuće za boravak gostiju  s ukupno 22 ležaja. Riječ je o izvornim drvenim posavskim kućama, koje su spoj tradicije i suvremene tehnologije koja se nalazi u njima. U međuvremenu su došle ideje za još šest novih objekata „  najavio je to u svom pozdravnom govoru domaćin Željko Mlinarević.

Tako se u narednom razdoblju može očekivati izgradnja  gospodarske zgrade, zgrade za bajkere, invalide, ljubitelje ptica, ribiče, lovačku i jednu wellnes zgradu. U restoranima će se posluživati isključivo posavska hrana, slatkovodna riba iz rijeke, domaći kruh i piće . Od 1. travnja uz članove obitelji na imanju će biti zaposleno sedmero djelatnika  s područja Grada Novske i Općine Lipovljani.
Svojom nazočnosću i govorima u svečanosti otvorenja sudjelovali su zamjenik ministra turizma Oleg Valjal , županica Sisačko-moslavačke županije Marina Lovrić Merzel, predsjednik saborskog odbora za Europske integracije Danijel Mondekar, te novljanski gradonačelnik Antun Vidaković, koji je izrazio veliko zadovoljstvo i ponos  ovim prvim velikim projektom i ulaganjem u seoski turizam na području Grada Novske, a za što se  proteklih godina upravo radilo na stvaranju uvjeta prije svega infrastrukturnih,  kako bi zainteresirani ulagači i investitori po uzoru na gospodina Mlinarevića to i iskorisitli. Božji blagoslov na imanje, njegove djelatnike i posjetitelje zazvao je jasenovački župnik Mario Cimbal.