Grad NOVSKA Službene stranice

Predstavljena  knjiga „Permakultura“

Predstavljena knjiga „Permakultura“

U okviru programa „Zelena knjižnica“ kojeg provodi Gradska knjižnica i čitaonica „Ante Jagar“ Novska, u srijedu, 08. travnja održano je predstavljanje knjige „Permakultura“  čiji su autori Karmela i Miroslav Kiš. Permakultura je svjesno oblikovanje i održavanje poljoprivredno produktivnih ekosustava koje odlikuje bioraznolikost i stabilnost prirodnih ekosustava. Na održivi način osigurava hranu, energiju, sklonište i ostale materijalne i nematerijalne potrebe. 


Početkom 70-ih godina prvi ju je revitalizirao Bill Mollison, a prvi se put pojavljuje 1911. godine u Kini. Jedan od autora knjige Miroslav Kiš rekao je kako  naziv knjige „Permakultura“ govori da se knjiga bavi permanentnom agrokulturom. Knjiga govori o našem iskustvu i životu permakulture od prije 15 godina, kako smo živjeli, gdje smo griješili i kako smo popravljali pogreške.

„Danas se živi u neskladu s prirodom pa bi bilo jako dobro da vidimo na koji način možemo živjeti više od onoga što je oko nas, kako upotrijebiti zemlju da ona nakon naših aktivnosti bude bogatija kroz godine i kako da nam daje uravnoteženiju prehranu i plodove.“- istaknuo je Kiš. Ravnateljica GKČ „Ante Jagar“ Novska Darija Jež tom prigodom je rekla kako se program „Zelena knjižnica“odnosi na teme koje su vezane uz zaštitu okoliša, brigu o okolišu i održivom razvoju . Dodala je kako je „Permakultura“ jedan vrijedan priručnik jer prvi puta u Hrvatskoj na tu temu imamo jedan pisani trag na hrvatskom jeziku , te da donosi novu viziju društva drugačije budućnosti koja vodi brigu o zemlji.