Grad NOVSKA Službene stranice

Saturn, Titan i Pluton – teme predavanja Festivala znanosti

Saturn, Titan i Pluton – teme predavanja Festivala znanosti "Novska 2015"

Festival znanosti "Novska 2015.", u organizaciji TZ Grada Novske, Grada Novske, Radio postaje Novska i POU Novska, nastavljen je u petak, 26. lipnja predavanjem o Saturnu, njegovom mjesecu Titanu, i najudaljenijem planetu (koji je nažalost izgubio taj status) Plutonu.
Ponovo je astronom-animator Zvjezdanog sela Mosor,, Zoran Knez poveo zaintereirane u zanimljivo putovanje prema najudaljenijim i možda najzanimljivijim objektima Sunčeva sustava, prezentirajući najnovije znanstvene podatke koje su prikupile svemirske sonde Cassini/Hygens i New Horizonts.


Predavač Zoran Knez voditelj je radionica i seminara za posjetitelje, đake, srednjoškolce i studente pri edukativnoj zvjezdarnici "Zvjezdano selo Mosor", koje je udaljeno 22 km od Splita. Mentor je natjecateljima iz astronomije, te vanjski suradnik emisije "Andromeda" za koje je realizirao set visokokvalitetnih DVD-ova iz svih područja astronautike i svemirskih letova vezanih uz istraživanje svemira.
Festival znanosti nastavlja se u Galeriji POU 3. srpnja "Svemirskim večerima" a sastoje se od prezentacije raketnog modelarstva i raketne tehnike kroz praktični dio (lansiranje vise različitih modela), video projekcijom snimaka sa natjecanja i smotri te predavanjem na tut emu kojeg će održati Saša Jakopović iz KTKG Garešnica i dvije izložbe fotografija 'Od Sojuza do današnjih dana' te izložbe 'Foto priča o misiji Atlantis'.