Grad NOVSKA Službene stranice

U Novskoj za rođenje trećeg djeteta 10 tisuća eura

U Novskoj za rođenje trećeg djeteta 10 tisuća eura

Novljansko Gradsko vijeće donijelo je odluku kojom se podižu novčane naknade za novorođenčad. Za prvo dijete naknada će tako biti 1 tisuću eura, za drugo 2 tisuće, a za treće i svako sljedeće čak 10 tisuća eura. Ovo je prva od novih demografskih mjera koje u ovoj godini planira provesti novljanska gradonačelnica Marija Kušmiš i zbog kojih se očekuje da prosječan broj od stotinjak rođenih beba raste u sljedećim godinama.

Najzapadniji slavonski grad, grad Novska, već nekoliko godina potiče demografiju i provodi niz pronatalitetnih mjera programom Kolica za novljanskog klinca koji uključuje Novljanski paket za bebe koji stiže na adresu roditelja po izlasku majke i djeteta iz rodilišta, te novčanih naknada za novorođenčad. Paket se sastoji od 20-ak artikala najpotrebnijih u trenutku dolaska bebe kući, a novčane naknade od danas su podignute više nego dvostruko.

Prema izjavi gradonačelnice Marije Kušmiš, „Novska je grad prijatelj djece i grad koji privlači mlade. Vodimo računa o poticanju radnih mjesta i zato imamo pad nezaposlenosti, a odnos radnika i umirovljenika je u korist radnika što je zadnjih nekoliko desetljeća gotovo bilo nemoguće, investicije u našoj Poduzetničkoj zoni Novska rastu, gaming nam dovodi sve više ljudi, otvara se novi vrtić, peti po redu, gradit će se centar cjeloživotnog obrazovanja i četiri stambene zgrade, hotel Knopp zasjat će na ponos svih Novljana i Novljanki, no demografske mjere posebno su nam važne. Zato i podižemo naknadu za svako novorođeno dijete na području Novske. Naknada za prvo dijete podiže se sa 335 eura na 1.000, za drugo sa 665 na 2.000, a za treće i svako sljedeće sa 1.330 na 10.000 eura!“, poručila je Kušmiš i dodala: „Pratimo i programe i politike na kojima radi Vlada Republike Hrvatske koja je povećala broj korisnika dječjeg doplatka te ga i povisila. Tu je i ukidanje prireza. Grad Novska nije povećao stope poreza na dohodak zbog čega raste prihod naših građana!“

Novska se ovom odlukom svrstala na listu nekolicine hrvatskih gradova koji su rekorderi po naknadama za novorođenčad i još jednom poručila da potiče i ohrabruje proširenje obitelji.